Antigua Semana Santa

Belevenis 2: alfombra´s, processies en lava …

Onze eerste week in Antigua zit er alweer bijna op. Maandag vertrekken we richting Lago Atitlán en gaan we vanuit daar 5 weken rondreizen door Guatemala en pakken we ook nog een klein stukje Mexico mee. Na deze 5 weken gaan we weer terug naar Antigua waar we een week met Rob´s mam en zus gaan doorbrengen en dan gaan we beginnen met onze Spaanse lessen en ons vrijwilligerswerk. Maar nu eerst onze belevenissen in Antigua. Zoals we al aangaven in ons 1e bericht, zijn we heel hartelijk ontvangen door ons gastgezin en hebben we het bij hen de rest van de week ook heel goed gehad. Als we over 5 weken terugkomen in Antigua zullen we ook weer bij hen in huis gaan wonen (zie de foto´s voor een kleine impressie van waar we wonen en de kinderen in het huis).

We hadden er bewust voor gekozen om eerst naar Antigua te gaan, omdat we Semana Santa daar wilden meemaken. Tijdens Semana Santa wordt de kruisiging van Jezus Christus gevierd en worden er offers gebracht door het maken van alfombra´s (tapijten). Deze alfombra´s worden gemaakt van bloemen, pino (een soort van dennennaalden) en (gekleurd) zaagsel. Dag en nacht wordt er gewerkt aan deze alfombra´s en vervolgens worden deze alfombra´s door de processie kapot gelopen. Iedere dag zijn er verschillende processies vanuit verschillende kerken en worden er verschillende routes gelopen. Wij hadden het geluk dat er bij ons in de buurt wel minstens 2 processies per dag voorbij kwamen, dus we hebben er genoeg gezien. Hierdoor hebben we ook vaak genoeg moeten omlopen om thuis te komen, want je wilt niet weten hoeveel mensen er op straat zijn tijdens een processie, laat staan als er 2 processies tegelijkertijd bezig zijn (die beide een andere route door de stad lopen). Erg indrukwekkend om mee te maken en te zien.

Woensdag hebben we een project bezocht, dat gesteund wordt door Stichting Los Niños. Daar hebben we met een aantal kinderen een alfombra gemaakt. Dit is onze eerste aanraking met enkele van de aller armste kindjes uit Guatemala. Fantastisch om te zien hoe gelukkig ze zijn tijdens het maken van zo´n alfombra.

Vandaag hebben we het avontuur opgezocht en hebben we de Pacaya, een actieve vulkaan in de buurt van Antigua, beklommen. Op een andere manier heel indrukwekkend en we hadden geluk: we stonden op zo´n 2 meter afstand van echt stromend lava! Voor nu weer even genoeg. Wij gaan morgen op naar Lago Atitlán.

Lieve groeten uit het zonnige Antigua.