Het enige risico is langer blijven

Belevenis 18: Het enige risico dat je loopt in Colombia is dat je er langer wilt blijven!
Wat is Colombia een fantastisch land! De slogan van het land luidt: “Het enige risico dat je loopt in Colombia is dat je er langer wilt blijven!”. Alles aan deze zin klopt. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld, de mensen zijn er super aardig en er is heel, heel veel te zien en te doen omdat het zo divers is. Colombia hebben we onder andere met onze vriend Peter bereisd. Peter gaat ons nog een gastbeleving aanleveren, maar graag delen we alvast wat hoogtepunten en foto´s van onze reis met jullie.

Voordat we de grens van Ecuador naar Colombia zijn overgestoken hebben we eerst een bezoek gebracht aan het Indianendorp Peguche in Ecuador. Mieke de Vet, een vriendin van Ana-Maria (oprichtster van Stichting Los Niños), heeft daar een hostal dat ze al lange tijd runt. Nagenoeg alle mannen hebben hier lange haren en de meeste lopen nog in de lokale klederdracht. Vervolgens hebben we de bus genomen naar Colombia, waar we het Australische stel Duncan en Catherine zijn tegengekomen. We hebben met hen een week gereisd in het zuiden van Colombia. Het archeologisch park San Augustin was een hoogtepunt evenals raften op de Rio Magdalena. We sliepen in Casa François, waar we ´s ochtends vers gebakken brood te eten kregen. Na deze week besloten we om samen met Duncan en Catherine Kerstmis te vieren aan de Caribische kust in het noorden van Colombia.

In Bogotá wilden we Peter van het vliegveld halen, maar dat was tevergeefs. We hebben wel 2,5 uur gewacht, maar nadat er werkelijk niemand meer de terminal uit kwam zijn we weer terug naar het hostal gegaan. En jawel, daar vonden we hem rustig slapend in een stapelbed. Hij had ons even gezocht zei hij, maar nadat hij ons na een minuut niet vond, besloot hij om een taxi te nemen.

In Bogotá hebben we diverse bezienswaardigheden bezocht, vervolgens zijn we doorgereisd naar Salento, waar we door de adembenemende vallei Valle de Cocora hebben gelopen. Na Solento zijn we naar Manizales gereisd en daar hebben we in Parque los Nevados de vulkaan Nevado del Ruiz beklommen tot 5125 meter met fantastische vergezichten. Na Manizales reisden we naar Medellín. In Medellín werden we verrast door de enorme lichtshow langs en op de Rio Medellín. Vanuit Medellín hebben we het dorpje Guatapé en de vreemde steen El Peñol bezocht. Daarna zijn we met de nachtbus naar de koloniale stad Cartagena gereisd. In Cartagena hebben we vooral biertjes gedronken en lekker gegeten in de mooie oude binnenstad. Vanuit Cartagena zijn we naar Islas del Rosario (totaal niet interessant) en Playa Blanca (erg interessant vanwege het heerlijke eten en het witte zand) geweest en hebben we een modderbad genomen in het kratertje van het vulkaantje Volcán de lodo el Totumo. Na Cartagena stond Taganga op het programma. Een leuk klein plaatsje 5 km ten oosten van Santa Marta. Hier hebben we heerlijk gegeten en gezwommen. Vanuit Taganga zijn we naar het Parque Nacional Natural Tayrona gegaan. Waar we 2 nachten gecampeerd hebben. Peter vond het maar niets alleen in de tent en besloot om een dagje eerder terug te gaan naar Santa Marta. Wij vonden de stranden zo mooi en idyllisch, dat wij hier nog een nacht zijn gebleven. Na Tayrona was het tijd voor ons adrenaline junkies om San Gil, de outdoor hoofdstad van Colombia, te ontdekken. Middels paragliding en hydrospeeding hebben we onze hartslag weer op peil weten te brengen.

Inmiddels is Peter weer aan het werk in Nederland en hebben wij tijd om rustig te relaxen in Taganga aan het strand. Na de kerstdagen zullen we een 5-daagse jungletocht ondernemen naar Ciudad Perdida en vervolgens doorgaan naar het meest noordelijke puntje van Zuid-Amerika, Punta Gallinas.

Rest ons nog om jullie allemaal heel fijne dagen toe te wensen in het idyllische Nederland met alle witte landschappen. Graag sluiten we af met de volgende wijze woorden van ons wereldreizigers: “Een mensenleven is net genoeg om iets waardevols te realiseren, maar dan moet je wel nu beginnen (Charlotte Gray)”. Een prettige kerst allemaal!

Dikke kussen van ons