Belevenis 2: Bangkok

Van Ko Samet naar Bangkok: een wereld van verschil

Na 5 dagen heerlijk gerelaxed te hebben op een idyllisch strandje, kwamen we op vrijdagmiddag 26 oktober aan in Bangkok. Dat was even wennen na een weekje rust en weinig andere mensen om ons heen. Wat een hectiek, verkeer en een mensenmassa. Welke kant we ook opkeken, overal liepen mensen. Vooral Marlous was even in shock, maar dat duurde gelukkig niet lang (slechts één avond om precies te zijn).

De dagen erna hebben we heerlijk kunnen genieten van al het moois en lekkers dat Bangkok te bieden heeft. We hebben ons deze eerste dagen getrakteerd op een wat duurder Guesthouse om wat rust te ervaren in de hektiek. Je zou je bijna afvragen of we al oud worden. Nou, nadat we een bezoek brachten aan Khao San Road, wisten we het zeker: we worden echt oud. Man wat een straat. Het credo is zuipen, zuipen en nog eens zuipen. Het is nog fouter dan de straten van Lloret de Mar…. en dan is het goed fout!

De tempels die Bangkok rijk is, zijn echt adembenemend mooi. We proberen steeds weer mooie kiekjes te maken, maar het is ons nog niet gelukt om de werkelijkheid te vertalen door een foto. Onmogelijk gewoon, maar helemaal niet erg, we hebben de beelden zelf in onze herinnering opgeslagen. Voor diegene die toch geïnteresseerd is, hebben we enkele foto’s onderaan de pagina gezet.

We liepen deze week door de stad en toen werd ons verteld dat de koning zijn verjaardag viert op 5 december a.s. Dat gaat eens in de zoveel tijd gepaard met een enorme ceremonie. Toevallig dat er diezelfde dag een oefening was. De hele rivier was afgesloten voor de oefening. En wat voor een oefening! Maar liefst 55 (roei)boten kwamen er voorbij, waarvan vijf gouden. Op deze gouden boten zullen leden van het koninklijk huis zitten op 5 december.

We hebben vanuit Bangkok twee uitstapjes gemaakt. We zijn naar een floating market geweest. Rob dacht dat het een authentieke markt zou zijn, zonder al te veel toeristen, maar dat was een beetje naïef van hem. Het stikte er van de toeristen en 99% van de spullen die men verkocht waren souvenirs. Toch was het een leuk tripje. Waar Rob wel erg warm van werd was de trip naar ‘The Bridge over the River Kwai”. De brug zelf stelt nu niet meer zoveel voor, maar het hele verhaal erachter maakt het een hele speciale plek. We hebben ook een stukje met de trein over de rails gereden. Het hele treintraject van 250 km van Thailand naar Birma (nu Myanmar) is gebouwd door krijgsgevangenen en burgers van verschillende nationaliteiten (ook zo’n 18.000 Nederlanders). De Japanners wilden het ding zo graag hebben, dat de hele spoorlijn in 16 maanden is opgeleverd. 116.000 mensen vonden de dood tijdens de aanleg van deze spoorlijn. We hebben een foto gemaakt van de trein die door uitgehakte rotsen reed. Die zijn met gewone simpele beitels uitgehakt. Ongelofelijk!

Vandaag zijn we met de trein richting het noorden vertrokken. Eerst doen we Ayuthaya aan, daarna naar Sukhothai en vervolgens zullen we uitkomen in Chiang Mai. Een ander mooi plekje in Thailand.

Veel warme groeten uit Thailand!

Marlous en Rob