Belevenis 4: Een eerste impressie van Laos

We zijn alweer een week in Laos en Laos is een prachtig, authentiek land met

mooie landschappen, vriendelijke mensen, lachende kinderen en een indrukwekkende geschiedenis. Wat ook gelijk opvalt, in ieder geval het noorden waar we nu zijn, is dat Laos een stuk schoner is dan Thailand. Waar in Thailand overal afval op straat ligt en ook op de meest onverwachte plekken vuilnishopen, is dat in Laos minder het geval. Wel gebruiken ze helaas de Mekong-rivier als afvalbak, dus een vis eten uit de Mekong is niet echt aan te raden. Je vraagt je af hoe het kan dat er überhaupt vissen leven.

In het kort onze week. Vanaf Chiang Kong (grenssplaats Thailand in het noorden) zijn we de grens overgestoken naar Huay Xai (Laos). Aangezien de Mekong de natuurlijke grens is, zijn we met een ferry (lontailboot) naar Laos gevaren. Aan de overkant wachtte een warm welkom, want onze Amerikaanse vrienden Janey & Pat stonden ons daar op te wachten. Inmiddels reizen we alweer zo’n anderhalve week samen en beleven we mooie avonturen.

Als eerste op zoek naar een pinautomaat, want Laotiaans geld hadden we nog niet. Een pinautomaat vinden waar onze pasjes werken is nog een hele opgave hier in Laos… tot nu toe is het gelukkig wel gelukt, maar de credit card moet er wel aan te pas komen. En dan pin je gewoon even 1.000.000 Kip en voel je je heel rijk, al is het maar ongeveer 100 euro.

In Huay Xai is verder niet veel te beleven, maar vanaf daar kun je een prachtige tweedaagse boottocht maken over de Mekong naar Luang Prabang. Dat hebben we dan ook gedaan, samen met zo’n 70 andere toeristen en lokale bevolking. De eerste dag vaar je ongeveer zes uur en dan kom je aan in Pak Bheng waar je de nacht doorbrengt. Dat hier iedere dag toeristen aanmeren was wel te merken. We waren de boot nog niet af of het stond al vol met locals die van alles van ons wilden. Ons eerste record van de vakantie hebben we hier gevestigd: een kamer voor slechts 5 euro!

De tweede dag vertrokken we naar Luang Prabang en daar kwamen we tegen de avond aan. Luang Prabang is een heerlijke stad, waar je uren kunt rondstruinen en heerlijke koffie en shakes kunt drinken. Het tweede record van onze vakantie hebben we hier gevestigd: een heel bord eten voor slechts 1 enkele euro op de Food Night Market.

Luang Prabang staat ook bekend om het monnikenritueel dat iedere ochtend plaatsvindt. Vanaf een uur of 5 ‘s ochtends lopen de monniken door de stad en krijgen ze eten van de mensen. Helaas is dit één grote toeristische attractie geworden en kun je mooie foto’s maken van alle toeristen die zich in allerlei bochten wringen om maar vooraan te staan.

Rob & Pat hebben hun kookkunsten uitgebreid met een Laotiaanse kookcursus, terwijl Marlous & Janey hebben rondgestruind door de stad en hebben genoten van een prachtige zonsondergang aan de Mekong. Bij deze is iedereen uitgenodigd om een keer Laotiaans te komen eten bij ons!

Dag twee in Luang Prabang hebben we met zijn vieren fietsen gehuurd om naar de Kuang SI watervallen te fietsen, zo’n 30 km uit de stad. We dachten dat dat wel moest lukken op een fiets met één versnelling, niet wetende dat het de hele weg berg op en berg af zou gaan…. Dat was dus een hele uitdaging en een pittig stuk, maar het is ons gelukt! En het was zeker de moeite waard. Onderweg door allerlei kleine dorpjes waar de kinderen naar ons lachten en zwaaiden. Kijk hier voor een een youtube impressie: LINK FILMPJE

Dat was het weer voor deze keer. Onze volgende belevenis gaat over de Secret War, de oorlog waar maar weinig mensen wat van weten.

Kob djai lai lai voor het lezen (ja, we zijn al aardig op weg met de Laotiaanse taal!) en tot de volgende keer!

Warme groeten,

Rob en Marlous