Opening van onze nieuwe school in Alotenango

Onze 10e belevenis: Een indrukwekkende opening met veel blije gezichtjes.
Vorige week was het dan eindelijk zover: de opening van de nieuwe school. Een hele week lang hebben de kinderen feest gevierd om de oplevering van het mooie gebouw te vieren. Woensdag 15 juli jl. was natuurlijk de grootste feestdag van de week. Vanaf ’s morgens half zeven was iedereen in de weer met de versiering van de school. Kinderen, docenten, vrijwilligers en ouders hebben zich ingezet om de school er zo feestelijk mogelijk uit te laten zien. Om 15 uur vertrok een stoet van onder andere 194 kinderen vanaf de school naar het gemeentehuis, waar het officiële gedeelte plaatsvond. Stipt om 16 uur klonkt het volkslied van Guatemala (12 coupletten: 6 minuten) gevolgd door ons eigen Wilhelmus (1 couplet: 1 minuut). Ana-Maria en Virginie, vertegenwoordigers van Stichting Los Niños ter plaatse, bedankten iedereen die deze school mogelijk hebben gemaakt, waaronder al onze eigen sponsoren. Directeur Julio was emotioneel en vertelde erg blij te zijn dat de arme kinderen van Alotenango nu een school hebben die duurzaam is en die de kinderen motiveert om te studeren, zodat ze in de toekomst zelf ook huizen van steen kunnen bouwen. Op deze plek zullen ze het gevoel hebben dat ze ertoe doen en dat ze een mooie toekomst in het vooruitzicht hebben mits ze hun best doen.

Na de toespraken keerde de hele stoet terug naar de school om de school feestelijk te openen. De oudste en de jonste leerling in schitterende klederdracht knipten vol trots het lint door, begeleid door de herrie van knallend vuurwerk (iets dat traditie is hier in Guatemala). Vervolgens namen alle kinderen plaats in hun lokalen, waarin ze net deden alsof ze druk aan werk waren. De waarheid was anders: ze vonden het veel te leuk om al die aandacht te krijgen van alle gasten die de school kwamen bewonderen. Erg serieus werken was er dan ook niet bij. We hebben de dag afgesloten in restaurant La Peña del Sol Latino, waar we heerlijk gegeten en gedronken hebben. We kunnen terugkijken op een fantastische openingsfeest.

Inmiddels zijn we begonnen met het lesgeven op onze school. Daarover kunnen we nu al een boek vol schrijven. Hierover meer in onze volgende belevenis.

Un abrazo fuerte a todos,

Seño Marlous y Profe Rob.