Chimachoy en Tikal door Suus

Onze 9e belevenis door Suzanne
Maandag 15 juni, 22.00 uur, vliegveld Guatemala City: 2 joelende blonde meiden knuffelen elkaar helemaal fijn! Het was het begin van een supergave vakantie! Na 3 maanden kon ik eindelijk Lous en Rob weer ‘live’ zien. Met de privéchauffeur die door Lous en Rob was geregeld zijn we naar Antigua gegaan, waar een kamer was bij het gastgezin van Lous en Rob. De volgende ochtend waren deze twee keurige studenten al vroeg weg voor hun Spaanse les. Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk waarvoor ze het nodig hebben, want het komt er echt vloeiend uit. In de ochtend was er dus tijd voor een verkenning van de stad. Ik kan me heel goed voorstellen dat Lous en Rob hier helemaal ’thuis’ zijn. De stad is omgeven door vulkanen en bergen en bestaat uit alleen maar kleurrijke huizen en geplaveide straten. Het park is echt het middelpunt en als je daar een tijdje op een bankje zit kijk je je ogen uit. Later die middag zijn we opgevouwen in de chickenbus naar het vrijwilligersproject in Alotenango gegaan. Het gloednieuwe schoolgebouw valt enorm op in dit arme stadje. Het is een gebouw dat ook in Nederland niet zou misstaan. Ik heb de tegelvloer kunnen bewonderen die met het sponsorgeld is bekostigd en het schilderwerk van Lous en Rob geinspecteerd ;-). Er werd overigens nog steeds druk geschilderd, geboord en getimmerd. De opening was toen al binnen een paar weken. De kinderen verdienen echt zo’n mooie school.

De dag erna kregen we de unieke kans om mee te gaan naar het bergdorpje Chimachoy waar een nieuw computerlokaal werd geopend op een school die ook gesteund wordt door Los Ninos. Op de weg er naartoe werden we flink heen en weer geschud in het busje en we reden grotendeels door de mist. Het dorpje lag heel erg afgelegen en er was geen stromend water. We zijn er met open armen ontvangen en kregen een 2 uur durend openingsprogramma voorgeschoteld. Alle klassen hadden wel iets voorbereid, er werd gezongen, gedanst en er was zelfs een toneelstuk tussen alle toespraken door. Het was heel indrukwekkend om daar bij te mogen zijn. Het halve dorp was uitgelopen om de opening bij te wonen.

De volgende ochtend hebben we tijdelijk afscheid genomen van Lous en Rob voor een bezoek aan Chichicastenango en Lago de Attitlan. Drie dagen later hebben we elkaar weer ontmoet in El Remate in het noorden van Guatemala. Hier was het boven de 30 graden en zaten we midden in de jungle, incl slangen, tarentula’s en schorpioenen die (zoals we aan den lijve ondervonden) ook in waren voor een bezoekje aan onze cabana. We hebben een superwandeling door de jungle gemaakt met een aantal klimmetjes voor mooie uitzichtpunten. Daarna zijn we door gegaan naar Tikal waar midden in de jungle de resten van een verdwenen Maya-beschaving te vinden zijn. We zijn aan het einde van de middag het park in gegaan en hadden de machtige tempelruines praktisch voor onszelf. Er waren geen rondstruinende toeristen, je hoorde alleen de geluiden van de dieren uit de jungle. De volgende ochtend stonden we dan ook weer rond 5.00 uur te trappelen voor de ingang van het park. Op de hoogste tempel van zo’n 65 meter konden we uitkijken over de kilometers ontwakende jungle waar af en toe een top van een tempel bovenuit prijkte met onder ons in de jungle het indringende geluid van de brulapen. Enorm bijzonder om mee te maken. Na een hele dag ruines te hebben bekeken en bekommen (voor mensen met hoogtevrees soms een echte uitdaging) hebben we weer afscheid genomen van Lous en Rob.

Het was gelukkig nog geen definitief afscheid. Na een heerlijke break op het tropische bounty-eiland Caye Caulker in Belize zijn we opnieuw terug gegaan naar Antigua. Hier hebben we de Pacaya vulkaan nog beklommen en uiteraard Robs verjaardag uitgebreid gevierd. We zijn lekker uit eten en op stap geweest. We hebben zwaar staan swingen in een Guatemalteekse kroeg waar een band een enorm goed optreden weg stond te geven. Na anderhalf uur op bed te hebben gelegen was het moment dan toch daar om definitief afscheid te nemen van Lous en Rob en op het vliegtuig naar Nederland te stappen.

Lous en Rob, ontzettend bedankt voor deze superervaring, het was heel bijzonder om al die mooie dingen te kunnen delen!

Suzanne