Belevenis 9: Robbelous op Motor Adventure in Noord Vietnam

Dat Rob 7 jaar na het behalen van zijn motorrijbewijs nog steeds schadeloos rondrijd mag misschien opmerkelijk zijn, maar dat hij deze status nog steeds heeft na zo’n 1000 kilometer crazy roads in Vietnam, is echt een wonder! In deze belevenis lees je een korte impressie. Bekijk het youtube filmpje voor een completer gevoel. Besef dat dit allemaal slechts een fractie is van de sensaties die onze zintuigen hebben mogen meemaken.

Het startte allemaal met een ideetje van Lous om in zes dagen achterop de motor van Hanoi naar Sa Pa te reizen. Uiteraard was Rob hier wel voor te vinden, maar onder de voorwaarde dat hij zelf mocht rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Via onze thuisbasis (het Advisor Hotel in Hanoi dat gerund wordt door een heel lief gezinnetje) hebben we de trip geboekt.

We werden opgescheept met Crazy Minh, zoals wij hem zijn gaan noemen naarmate ons avontuur vorderde. Fantastisch zo’n gids die zelfs wij, Robbelous, soms moesten afremmen in zijn enthousiasme.

Niet alleen zijn gedrevenheid om mooie idyllische met 10 gewaardeerde moeilijkheidsgraad wegen te vinden, maakte hem Crazy. Ook zijn drang om ons alles, maar dan ook alles te laten eten en drinken draagt bij aan zijn bijnaam. Kip, eend, buffel, inktvis, varken(shart) en zelfs stukken hond stimuleerden onze smaakpupillen. Ook lokale rijstwijnen bestaande uit sterkwater met bijvoorbeeld slangen, schorpioenen, vogelklauwen en reuze horzels hebben we weten te verduren. Kippenbotten en visgraden vertikten we om te eten (in Nederland voeren we het onze honden niet eens). Het geluid alleen al van de malende tanden van onze gids deed ons verstandig zijn.

Wat ons het meest heeft geraakt was de vriendelijkheid van de inheemse bevolking die we hebben ontmoet. Allemaal waren ze even blij om ons op straat te begroeten of in hun huis te ontvangen. Een goed voorbeeld was het bruiloftsfeest dat we passeerden in de morgen. De familie stond erop dat we binnenkwamen en mee feestvierden door mee te eten en vooral mee te drinken (wodka en andere lokale brouwsels… afslaan was geen optie).

Daarnaast hebben we veel families thuis bezocht. We zijn ons ervan bewust dat ze nog maar weinig blanken hebben gezien en dat maakte onze indrukken extra speciaal. We hebben veel armoede gezien op de wereld en ook hier werden we weer diep geraakt door de erbarmelijke omstandigheden waarin sommige bevolkingsgroepen moeten leven (en dat terwijl er zoveel rijken, de meesten regeringsfunctionarissen, in het land wonen). Desondanks kregen we overal thee en eten voorgeschoteld met een lach die altijd weer ontroerend was. Snel werd het nieuws over onze aanwezigheid verspreid in het dorp en kwam iedereen naar ons kijken alsof we Maxima en Willem zelf waren.

In vijf dagen zijn we vanuit Hanoi naar Sa Pa gereden via Mai Châu, Son La, Muong Lai (dicht bij Dien Bien voor de googleaars onder ons) en Lai Châu. We reden op twee oude Minsks met nieuw gemonteerde Japanse 4-takt motoren van 125cc.

Op de eerste en de vierde dag heeft Lous bij Crazy Minh achterop gezeten, de rest van de trip zat ze vertrouwd achterop bij d’r schatje, als ze niet de kapriolen van de twee dolle stieren aan het filmen was. Minh zei op een gegeven moment tegen Rob: “Ik heb nog nooit zo’n stoere vrouw ontmoet, ze zeurt nooit over te hobbelige of te steile wegen!”

Eenmaal in Sa Pa aangekomen zagen we de eerste toeristen op onze trip. Na een mooie tour door de valleien van Sa Pa heeft Minh op de zesde dag de motoren met de nachttrein weer naar Hanoi gebracht. Wijzelf zijn ’s ochtends op dag zeven overdag met de trein naar Hanoi teruggekeerd. Een top avontuur om nooit meer te vergeten!

Wil je ook deze trip beleven? Trek je portemonnee en vraag het Advisor Hotel voor meer informatie. Met veel plezier passen ze op je grote backpacks en regelen ze een gratis ontbijt voor je in de ochtend! Vergeet niet even “Klappen eens in je handjes” te zingen met hun dochtertje. Vraag naar Crazy Minh als je durft! Zijn Facebook account is: Minh Nguyen Quang, of kijk op www.flamingotravel.com.vn.

Heel veel groeten,

Marlous en Rob