Belevenis 8: Vietnam, een authentiek stukje Zuid-Oost Azië

Vaak vragen mensen aan ons van welk continent we het meest houden, Zuid Oost Azië of Zuid Amerika. De vraag wordt steeds moeilijker te beantwoorden, want ons hart voor Zuid Oost Azië groeit naarmate onze reis hier vordert. Net als Laos en Cambodja draagt ook Vietnam hieraan bij. Ondanks we maar beperkt met de mensen hier kunnen communiceren, ervaren we de Vietnamezen als lieve warme mensen zodra je ze met dezelfde warmte tegemoed treedt. 90% van de glimlachen die je terugkrijgt zijn puur en eerlijk.

We begonnen ons Vietnamavontuur in Ho Chi Minh City (Saigon, na haar val). Samen met onze Amerikaanse vrienden Pat en Janey en onze Reuze Hollanders Dieuwke en Timo hebben we hier tussen de Vietnamese kabouters Nieuwjaar gevierd. Je kunt het je nauwelijks voorstellen maar zelfs wij zijn hier groot. Wat een stad is Ho Chi Minh City zeg, een ongelofelijke heksenketel. 6 Miljoen scooters op 9 miljoen inwoners, maakt van het oversteken van drukke wegen elke keer weer een avontuur. Voorrang neem je door heel rustig en gestaag de straat over te steken tussen alle scooters door, vertrouwende op de hoop dat ze allemaal om je heen rijden. Ook in Vietnam zijn we weer geschokt door de historie. De feitelijke nasleep van de Amerikaanse oorlog heeft ons weer doen verbazen. Natuurlijk hebben we nu de Vietnamese versie gezien, maar de harde realiteit is dat er veel gehandycapte mensen rondlopen en tot op de dag van vandaag geboren worden. Dit allemaal vanwege “Agent Orange”, het gif dat de Amerikanen over grote delen van Vietnam hebben geloosd om de vijand te proberen te verslaan. De Amerikaanse militaire zijn inmiddels schadeloos gesteld, de weg naar de schadeloosstelling van de Vietnamezen is lang.

In Ho Chi Minh City hebben we Pat en Janey weer gedag gezegd om hen later weer ergens tegen te komen. Op weg naar de badplaats Mui Ne hebben we kennisgemaakt met een ander fantastisch stel, dit keer Judy en Carl uit Canada. Met hen hebben we ook weer een leuke tijd doorgebracht. Mui Ne was regenachtig. Naast verse vis eten en kaarten hebben we niet veel gedaan. Vervolgens zijn we doorgereisd naar Dalat, een aardig bergdorp in het midden van Vietnam. Na een dag of drie hebben we de bus genomen naar Hoi An. Een pak, drie overhemden, twee winterjassen en een blazer zijn voor ons  op maat gemaakt en in een doos naar Nederland gestuurd. Prachtige eeuwenoude Vietnamese/Chinese/Japanse huizen zijn te bezoeken in de oude idylische straatjes van Hoi An. Ze deden ons denken aan Antigua, Guatema. Daar hebben we tijdens onze vorige reis zo’n zes maanden gewoond. Hoi An is erg de moeite waard. Wanneer je er bent, zorg dan wel dat je je gehuurde scooter parkeert op plekken waar het is toegestaan, anders moet je net als wij s’avonds op zoek naar je scooter. Wees gerust, na enig rondvragen, vind je hem gewoon weer terug. Achter gesloten hekken weliswaar. Zo Zen als we zijn vertrouwden we (terecht) op de goede afloop.

Vanuit Hoi An zijn we gevlogen (langleven de app “Skyscanner”, waardoor de vlucht goedkoper was dan de trein) naar Hanoi. Alhoewel Hanoi de hoofdstad is, is het minder groot en ontwikkeld dan Ho Chi Minh City. In de kleine straatjes van de oude wijk vliegen de volbepakte crossende scooters toeterend om je oren. ’s Ochtends en ’s Avonds schallen de spiekers in de straten heroïsche verhalen over DE volksheld Ho Chi Minh. Iedereen wordt aangespoord om te leven zoals hij. Erg appart! Vanuit Hanoi hebben we twee trips ondernomen. We hebben drie dagen op de boot tussen de naar zegge 1969 (sterfjaar van Ho Chi Minh…. toevallig?) eilanden in Halong Bay gevaren. Omdat het winter is in Vietnam, was de sfeer erg mysterieus. Enorme rotsformaties die opdoemden uit de nevel naarmate we dichterbij kwamen, een prachtig schouwspel. Naast lekker eten, vissen en van de uitzichten genieten, hebben we ook een mooie kanotocht gemaakt en hebben we zelfs en duik genomen. Op de laatste dag heeft Lous d’r claustrofobische angsten overwonnen en is ze voor de eerste keer in haar leven vanaf het begin tot het einde door een enorme grot gelopen. Tros als een pauw was Rob op z’n schatje!

Wil je weten welke avonturen we beleefden tijdens onze 6-daagse crazy motor adventure? Wacht dan rustig af totdat we onze volgende belevenis hebben geplaatst (inclusief filmpje!).

Wil je meer weten over Vietnam, zoals bijvoorbeeld over:

  • – het communisme in Vietnam na 1975;
  • – de gigantische verschillen tussen arm en rijk;
  • – de machtsverhoudingen in Vietnam;
  • – de beperkingen die gedreven eerlijke mensen opgelegd krijgen om zaken te doen?

Hoop dan dat we “Marlousenrobopreis – het boek” zullen schrijven.

Heel veel groeten,

Marlous en Rob